Op vrijdag 4 september speelt organist Klaas Remerie ter gelegenheid van de vijftigste sterfdag van Albert Schweitzer werken van J.S. Bach en Mendelssohn, de favoriete componisten van Schweitzer.

Albert Schweitzer (1875-1965) was een uiterst veelzijdig man, die zich, naast een studie theologie en filosofie, ook ontwikkelde tot een internationaal erkend organist en orgeldeskundige (hij speelde een toonaangevende rol in de Elzässer Orgelreform). Om als zendingsarts een praktische bijdrage te kunnen leveren aan de door hem ontwikkelde filosofische principes die worden samengevat als “Ehrfurcht vor dem Leben”, studeerde hij vervolgens medicijnen en chirurgie.
Zijn werk in Lambarene heeft hem grote bekendheid opgeleverd (Nobelprijs voor de Vrede in 1952). Hij bleef daarnaast ook orgelconcerten geven, o.a. om zijn werk in Afrika te financieren.
Over Klaas Remerie

Klaas Remerie (1955) is van beroep chemicus, en begon zijn opleiding orgel in 1967 bij Wim Brands aan de Stedelijke Muziekschool te Groningen.
Hij vervolgde deze opleiding bij achtereenvolgens Ab Weegenaar en Remy Syrier, bij wie hij nog steeds lessen volgt.
In 1997 behaalde hij de Bevoegheidsverklaring III Orgel volgens de Regelingen voor de Kerkmuziek van de Nederlands Hervormde Kerk en Gereformeerde Kerken in Nederland.
Daarnaast studeert hij piano en compositie bij Rick Debie.
Sinds 1975 is hij als kerkorganist verbonden geweest aan onder meer de Vrijzinnig Hervormde Gemeente Hoogkerk, Gereformeerde en Hervormde Gemeente Eelde, Hervormde gemeente Oosterhunze, en de Gereformeerde Gemeente te Sittard. Sinds 1985 is hij organist te Maastricht, vanaf 1987 verbonden aan de Sint Janskerk te Maastricht.
Hij werkte mee aan diverse orgelconcerten en –bespelingen te Garrelsweer, Stadskanaal, Noorddijk, Middelbert, Harderwijk, St. Odiliënberg en Maastricht, evenals aan enkele CD-opnamen in de Sint Janskerk te Maastricht.

In Memoriam: Albert Schweitzer
zaterdag 4 september 2015
aanvang: 20.00 uur
toegang gratis, vrije gave na afloop

programma:

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

* Praeludium et Fuga e moll, BWV 533

* Nun komm, der Heiden Heiland, BWV 659

* Der Tag, der ist so freudenreich, BWV 605

* Herr Gott, nun schleuss den Himmel auf, BWV 617

* O, Mensch, bewein dein Sünde gross, BWV 622

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)

* uit Sonate IV Bes dur, op.65:4 – Allegro con brio

* uit Sonate VI d moll, op.65:6 – Finale

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

* Heut triumphiret Gottes Sohn, BWV 630

* Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ, BWV 639

* Schmücke dich, o liebe Seele, BWV 654

* Praeludium et Fuga b moll, BWV 544

Recent Posts