À la recherche du temps perdu
13 – 16 oktober 2022 in de Sint Janskerk te Maastricht

“Muziek is misschien wel het unieke voorbeeld van wat had kunnen zijn – als er niet de uitvinding van de taal was geweest, de vorming van woorden, de analyse van ideeën – de communicatie van zielen“

– Marcel Proust

Voor de tweede editie van het International Classical Music Festival wordt de Franse schrijver Marcel Proust geassocieerd met muziek. Stichting Klassika Internatinal staat hiermee stil bij zijn honderdste sterfdag. Ze baseren zich op een van zijn grote werken: A la recherche du temps perdu.

Hierbij denken ze aan de kostbare tijd die kunstenaars hebben verloren tijdens de coronacrisis, maar vieren we ook dat deze verloren tijd weer is teruggevonden. Om naar Proust te verwijzen: Le temps retrouvé!

De zoektocht naar die verloren tijd is een werk geschreven in zeven delen en gaat in het bijzonder over Proust’s kindertijd, zoals hij die zich herinnert: de geuren, de geluiden, de emoties. Om die reden zal het festival beginnen met een verkorte versie van Mozart’s beroemde opera The Magic Flute. Een dynamisch en harmonisch geheel, met dans (door dansschool Danee Klever), zang, muziek en verteller, met medewerking van kinderen die verkleed zullen zijn. Dit alles naar een origineel idee van Saskia Eurlings van stichting Favola in Musica.

Een keur aan artiesten uit allerlei windstreken zal een reeks concerten geven, die even eclectisch als opwindend zullen zijn. Het betreffen de sopraan Egita Gielen, de tenor Alexandre Guerrero, de violisten Nikita Akulov en Amara Tir, het Eurasia Quartet, de contrabassist Nicholas Schwartz alsook de pianisten Anna Fedorova,  Didier Castell-Jacomin,  Eliane Rodrigues, Ludovic Selmi, Carles Budó,  Patricija Ciemese, Sachit Ajmani, Isabel Rico, Tania Cardillo en de gitarist Sandro Rodrigues.

U zult hierbij de werken (her)ontdekken van componisten waar Proust erg van hield, zoals César Franck en zijn sonate voor viool en piano, of de twee concerten van Chopin in hun originele versie (piano en strijkkwartet), maar ook melodieën van zijn vriend en componist Raynaldo Hahn. Daarnaast zullen composities onder andere van Bach, Beethoven, Massenet, Mozart en Ravel ten gehore worden gebracht.

Het festival zal op zondag 16 oktober afsluiten met werken van een hedendaagse Italiaanse componist die u niet onverschillig zal laten. Tijdens het recital zullen ze gepresenteerd worden als een knipoog naar Proust. Zou het ons verbazen dat als Proust nog onder ons was, dat de componist Luca Moscardi een van de favoriete componisten van deze schrijver zou zijn?

Alles samen zorgt het festival voor een aangename muzikale zoektocht naar de verloren tijd!

Kijk voor het volledige programma op de website of kijk voor kaartverkoop op Tickli.nl

Recent Posts