Op zondag 21 februari komt het gevierde kwartet Quator Mosaiques naar de Sint Jan!
De drie Oostenrijkers en de Franse cellist Christophe Coin leerden elkaar kennen in het pioniersensemble voor oude muziek ‘Concentus Musicus’ van Nikolaus Harnoncourt. Daar ontstond het idee, de gezamenlijk opgedane ervaringen op het terrein van de authentieke instrumenten toe te passen op het klassieke strijkkwartet en zo werd in 1987 Quatuor Mosaïques opgericht.

Hoewel veel recensenten proberen Quatuor Mosaïques het etiket van ‘authentiek’ op te plakken, gaat het de musici nimmer om de muzikale reconstructie van een fictieve ‘authenticiteit’, maar in de eerste plaats om warmte, enthousiasme en toewijding, hoewel natuurlijk ook uit andere bronnen moet worden geput, bijvoorbeeld kennis. Zo loopt er een directe lijn naar de grote Europese kwartetten via het Vegh Kwartet, waarvan primarius Erich Höbarth drie jaar lid was. De daar opgedane ervaringen beschouwt hij als van onschatbare waarde.

Inmiddels heeft het Quatuor Mosaïques een groot deel van het klassieke repertoire op CD opgenomen. Veel van deze opnamen werden internationaal onderscheiden, bijvoorbeeld met twee Gramophone Awards. De interpretatie van de kwartetten van Haydn wordt wereldwijd telkens weer als uniek gekwalificeerd. De discografie omvat verder werken van Arriaga, Beethoven, Boccherini, Boely, Jadin, Mendelssohn, Mozart en Schubert.

Het ensemble geldt als een van de grote strijkkwartetten van onze tijd. Terugkerende hoogtepunten zijn de kamermuziekconcerten met de pianisten Andras Schiff en Patrick Cohen, de klarinettisten Wolfgang en Sabine Meyer en de cellisten Miklos Perenyi en Raphael Pidoux.

Het kwartet beschikt over een zeer omvangrijk repertoire van zelden gespeelde componisten zoals Pleyel, Tomasini, Werner, Jadin, Gross, Boely, via de Weense Klassieken tot aan Schumann en Brahms, al worden ook meer en meer werken uit de vroege 20e eeuw op het programma gezet, zoals Debussy, Bartok en Webern.

In het seizoen viert Quatuor Mosaïques zijn 30-jarig bestaan met een grote concertcyclus in het Wiener Konzerthaus en nieuwe CD-opnamen van Beethovens laatste strijkkwartetten.

Erich Höbarth: Joseph Guarnerius, flilius Andreae, Cremona 1705

Andrea Bischof: Frans, anonym, einde 18e eeuw

Anita Mitterer: Carolus Le Pot, Lille 1725

Christophe Coin: A. Gagliano, Napoli

viool: Erich Höbarth, Andrea Bischof

altviool: Anita Mitterer

cello: Christophe Coin

CONCERT Quatuor Mosaiques, Bach, Purcell, Haydn
zondag 21 februari 2016 / 20:30 uur, Sint Janskerk
Kaarten à €22,50 verkrijgbaar bij de UIT-Balie.Meer informatie…

quatuormosaiques-juy7

Recent Posts