[Meesters&Gezellen | 15 februari 2018 | 20:00 uur | €22 of €10]

Klik hier op tickets te bestellen

De nieuwste editie van Meesters&Gezellen staat in het teken van zowel eigentijdse als ook zeer oude noten, en dat in combinatie met een drietal erkende meesterwerken uit het repertoire. Het programma is samengesteld door Daniel Reuss. Hij heeft in binnen- en buitenland met veel succes aangetoond hoe je een kamerkoor tot prestaties van wereldniveau kan vormen en kneden.

Met het ensemble van Meesters&Gezellen zal Daniel Reuss alle facetten van de samenzang aan de orde stellen, zoals toegepast over een periode van bijna duizend jaar. Van de ingetogen eenstemmigheid uit de elfde eeuw van Pierre Abélard, tot de briljante nieuwe partituur van Georgi Sztojanov. Van het speelboek van Fleury, tot de sterk talige koorklanken van Johann Sebastian Bach en Johannes Brahms. 

Het motet Komm Jesu komm van Bach is een van de geijkte werken om een hechte en mooi stromende koorklank te realiseren. Dit geldt net zo goed voor de door en door expressieve 5 Gesänge opus 104 van Brahms. En zoals Bach de kunst bij Palestrina en Schütz heeft afgekeken, zo leerde Brahms op zijn beurt van dit drietal en verbond daar de Duitse volksmuziek aan. Ook Rudolf Escher leerde van Palestrina, maar verkoos daarbij toch de Franse toonkunst boven de Duitse. Le vrai visage de la paix, dat Escher in 1953 op een tekst van de surrealist Paul Eluard heeft geschreven, is een van de absolute meesterwerken van de vaderlandse koorkunst.

Elk werk op het programma van Meesters&Gezellen stelt de hoogste eisen aan de zangers van het koor. Maar de noten van Angelic Books van Sztojanov hebben nog geen geschiedenis gemaakt, geen plaats in het collectieve geheugen van de koorzangers verworven. Hier laat het koor horen dat zij als ware ontdekkingsreizigers het avontuur aangaan. De volledige Angelic Books beleeft zijn wereldpremière met Meesters&Gezellen!

Programma:

(volgorde nog te bepalen)

Georgi Sztojanov – Angelic Books
Rudolf Escher – Le vrai visage de la paix
Johann Sebastian Bach – Komm Jesu komm
Johannes Brahms – 5 Gesänge op. 104
Pierre Abélard – Dolorum Solatium voor mannenkoor
Uit het Fleury manuscript – Ordo Rachelis voor vrouwenkoor

Om een beter beeld te krijgen kun je deze terugblik bekijken:

Recent Posts