Op 10 september speelt organist Klaas Remerie op het orgel van de Sint Jan stukken uit het oeuvre van de Duitse componist Max Reger (1873-1916).

‘Ik heb eerder dit jaar het stoute plan opgevat om in het 100e sterfjaar van Max Reger eeDSC_0326n programma aan hem te wijden op ‘mijn’ orgel in de St.Janskerk.

Max Reger is als orgelcomponist vooral bekend door zijn grote werken, die door hun harmonische en contrapuntische complexiteit niet altijd even gemakkelijk zijn voor de luisteraar (om het maar niet over de organist te hebben), en bovendien grote romantische orgels vragen.

In deze bespeling wil ik laten horen dat er ook een andere kant is aan zijn oeuvre, met name in de verzamelingen met kortere stukken, lichter van toonzetting, harmonisch en contrapuntisch een stuk eenvoudiger, en relatief goed uit te voeren op orgels die niet specifiek voor deze periode zijn gebouwd (weliswaar met de nodige vertaalslagen).

Enig experimenteren heeft tot het bijgevoegde programma geleid, dat denk ik zeer afwisselend is, en aantrekkelijk voor elke orgelliefhebber.

Alle belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om het resultaat te komen beluisteren.’

zaterdag 10 september
20:00 uur
vrije toegang

programma

Introduction und Passacaglia d moll, ohne Opuszahl

Siciliano, op. 47:5

Benedictus, op.59:9

Canzona, op. 63:3

Scherzo, op. 65:10

Enkele koraalvoorspelen uit opus 135a:

* Lobe den Herren, den mächtigen König der Ehren (nr. 15)

* Aus tiefer Not schrei ich zu dir (nr. 4)

* Freu dich sehr, o meine Seele (nr. 9)

* Meinem Jesum lass’ ich nicht (nr. 17)

Enkele koraalvoorspelen uit opus 67:

* Wer weiss wir nahe mir mein Ende (nr. 48)

* Lobe den Herren, den mächtigen König der Ehren (nr. 24)

Toccata und Fuge op. 129, 1 & 2

Recent Posts