[9-11 maart | €5,-]

De jaarlijkse Maastrichtse boek- en printbeurs voor antiquaren (MABP) is een van de toonaangevende antiquarische boekevenementen in Europa. Zoals gewoonlijk vindt deze plaats tijdens het openingsweekend van TEFAF. Meer dan vijfentwintig prestigieuze boekverkopers zullen samenwerken om de meest waardevolle, meest interessante items uit hun collecties te presenteren. U kunt deze komen bekijken, in uw handen houden en misschien zelfs wel kopen. De MABP is een must-visit voor iedereen die van boeken en drukwerk houdt. Tot de tentoongestelde voorwerpen behoren zeldzame eerste edities, antieke kaarten, maar ook recentere speciale edities en andere verzamelobjecten.

Het thema van de MABP 2018 is Cartografie. Een boeiend thema in verbinding van oude naar moderne tijd, van passer en meetlat naar Google maps. Een van de pronkstukken is de Nova Tabula Dioeceseos Traiectinae – Nieuwe Kaart van den Lande van Utrecht – Een zeldzame 18-de eeuwse wandkaart van Utrecht en delen van Holland. Zeer decoratief versierd met stadsgezichten van Utrecht, Montfoort, Wijk bij Duurstede, Rhenen en Amersfoort. Aan weerszijden de wapens van edellieden, burgemeesters en geestelijken. Schitterende kopergravure bestaande uit meerdere bladen en met een authentiek levendig coloriet.

Gegraveerd door G. Hoet en T. Doesburg. Uitgegeven door Johannes Covens en Cornelis Mortier. Amsterdam, 1743. Afmeting: 2,40 m x 1,70 m

Vertegenwoordigd zijn ook Abraham Ortelius en Johannes Blaeu, die tussen 1550 en 1660 een nationaal pronkstuk creëerden. Verheugd zijn wij met de toezegging van uitgeverij Brill te Leiden op deze beurs “The Atlas Blaeu-Van der Hem (8 Vols.)” te presenteren. De ‘Facsimile-Edition of the Unique Copy Preserved in the Austrian National Library, Vienna. Vols 35-45’.

Een ander bijzonder exemplaar is de de Mastrih Fortezza in Fiandra Assediata Dall’ Ecc. S. Prencipe di Parma MDLXXIX, een zeer zeldzame kopergravure van Maastricht, toegeschreven aan Mario Cartaro (ca. 1540-1620) Rome ca. 1580 over de belegering van Maastricht door Alexander Farnese, Prins van Parma in 1579. Maastricht is te zien als vestingstad aan het einde van de 16-de eeuw. Afmeting: 31,8 x 34 cm.

Voor meer informatie kunt u kijken op http://mabp.eu/

Recent Posts