Op donderdagavond 4 februari treden ze aan in Maastricht: de 20 jonge zangers’gezellen’ die samen met 4 ervaren ‘meesters’ twee weken lang een professioneel kamerkoor vormen. Onder leiding van de beroemde Letse koordirigent Sigvards Kļava vullen zij de eeuwenoude sfeervolle Sint Janskerk aan het Maastrichtse Vrijthof met de muziek van onder meer Nystedt, Schnitke en Pärt.

Een ambitieus project

Praktijkervaring opdoen bij door de wol geverfde collega’s in het vak: daar heeft elke ambitieuze zanger met een passie voor ensemblezang wel oren naar. In januari en februari is die kans er voor twintig jonge zangers in opleiding of recent afgestudeerd aan het Maastrichts Conservatorium en andere Nederlandse conservatoria. In februari voeren de Gezellen samen met hun Meesters in een reeks concerten uit, wat zij in de weken daarvóór leren in masterclasses van de wereldberoemde koordirigent Sigvards Kļava en van de uit Limburg afkomstige zangcoach Geert Berghs. De Meesters zijn vier zeer ervaren koorzangers: twee zingen bij het Nederlands Kamerkoor en twee bij Cappella Amsterdam. Sinds 2011 gaat er jaarlijks een nieuwe groep Meesters en Gezellen op tournee door het land. Maastricht is hier voor het eerst in 2015 aan toegevoegd o.a. door de selectie van jonge talenten van het Maastrichtse Conservatorium.

Een groot deel van het door Sigvards Kļava samengestelde programma betreft zijn dringende wens in een vreedzame wereld te leven: ‘Da pacem’, geef ons vrede. Kļava stelde een programma samen dat past bij de Meesters en de Gezellen, maar ook passend is voor de dirigent zelf: voor de meester die hij is in het kneden van de koorklank, het zoeken naar vocale nuances en het verwezenlijken van een bijna mystieke verhevenheid in zijn interpretatie van de muziek.

Programma

Knut Nystedt – Immortal Bach

Alfred Schnittke – Three Sacred Hymns

Bernat Vivancos – Aeternam

Anders Hillborg – Muo:aa:yiy:oum

Ēriks Ešenvalds – A Drop in the Ocean

Thomas Weelkes – Gloria in excelsis Deo

David Lang – Again

Max Reger – O Tod, wie bitter bist du

Arvo Pärt – Da Pacem Domine

Meer over Kļava’s keuze voor de uit te voeren stukken: www.meestersengezellen.nl

Negen concerten in het hele land

Het première-concert vindt plaats in de St. Janskerk aan het Maastrichtse Vrijthof op donderdag 4 februari om 20.15 uur. De Meesters en Gezellen doen vervolgens nog 7 podia in het hele land aan.

Meer informatie over kaartverkoop is te vinden op www.meestersengezellen.nl. Kaarten voor het concert in Maastricht kosten € 20,- Voor iedereen onder 30 jaar geldt een kortingprijs, zij betalen € 10,-

Recent Posts